PVC stolarija i njene karakteristike

Polivinil hlorid je zapravo sintetički materijal koji je sastavljen iz soli i nafte. Veoma je rasprostranjen i koristi se u više oblika i u mnoge namene. Na jednostavan način mogu da se oblikuju, odnosno pod određenom temperaturom se od njih može napraviti bilo šta što je potrebno u građevini ali i van nje. Koristi se u modernoj arhitekturi, a pored izgradnje novih objekata pogodan je i prilikom renoviranja jer kvalitetno menja tradicionalne materijale kakvi su drvo i razni metali.

Karakteristike PVC-a

Pošto je lagan materijal, PVC stolarija se veoma lako postavlja bilo gde. Može da se smanji, spaja, reže. Otporan je na atmosferske uticaje, udarce, habanje i hemijsku koroziju. Takođe, značajna karakteristika ovog materijala je i dugotrajnost koja je veoma bitna prilikom izgrade kuća i zdraga, pošto znamo da se to ne renovira toliko često. On je efikasniji od drveta i aluminijuma, kada se poredi prilikom pravljenja prozorskih okvira, vrata, raznih cevi pa i podova. Još jedna prednost koju ima u poređenju sa drvetom i aluminijumom je i cena. Proizvodi od PVC-a su toliko efikasni i izdržljivi da im je zamena često čak i nepotrebna. Kada i ako mu prođe rok upotrebe i trajanja – može da se reciklira ili čak i da se koristi energija od njegovog spaljivanja.

Zašto PVC stolarija umesto drveta i aluminijuma?

Bezbednost je ono što je jedna od ključnih stvari prilikom izgradnje doma. Svako želi da živi u sredini koja neće biti opasna za njegovu porodicu, a ako odaberete PVC stolariju – budite ubeđeni da ste obezbedili sebi miran san. PVC nije toksičan, ovo je vrsta plastike koja se najčešće istraživala i ispunjava sve međunarodne standarde koji se tiču zdravlja i bezbednosti. Drvo propada i trune, aluminijum isto ima svoje negativna strane, a PVC kao što je gore navedeno idealan je i za reciklažu. Efikasan je kod čuvanja energije, odnosno odličan je kao izolacija koja je veoma bitna i leti i zimi. Čak i održavanje PVC stolarije je mnogo lakše od drugih materijala, ona se može čistiti čak i vlažnom krpom, što zaista ne predstavlja veliki problem ni poteškoću. Što se tiče PVC prozora, oni mogu da izdrže i četrdeset godina, a ako imate prozor u kome se nalazi aluminijum on može mnogo lakše da se izdeformiše, posebno ako ga koristi neko ko nije baš najstručniji u tome, a to znači da sigurno neće izdržati toliko dugo kao PVC prozori. Još jedan vid zaštite, odnosno zaštita od provalnika je isto bitna – mnogo je teže provalnicima da uđu u kuću koja ima PVC prozore nego drvene ili aluminijumske. Takođe, prilikom izgradnje svog novog doma mnogi cene i estetiku. PVC stolarija ima i veliku prednost u iygledu. A pošto je prirodno teško zapaljiv čak je i prilikom izbijanja požara u orgomnoj prednosti nad drvetom, koji dobro znamo da veoma lako gori. Treba dobro razmisliti prilikom izbora tipa stolarije, jer je temelj u svemu najbitniji. Ako je temelj dobar, ostatak će se lakše nadovezati i bićete sigurni i bezbedni u svom novom i dobro izolovanom domu.